ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΗΘΗΣΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Πήγαινε κάτω

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΗΘΗΣΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Δημοσίευση από PYLH Την / Το Σαβ 04 Απρ 2009, 22:17

Τα παιδιά που πιστεύουν ότι με τις πράξεις τους μπορούν να επηρεάσουν τα γεγονότα της ζωής τους ενδεχομένως να είναι περισσότερο υγιείς ως ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Η ερευνητική ομάδα επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στις πιθανές επιδράσεις που έχει στην υγεία ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των ανθρώπων που είναι γνωστό με τον όρο «τόπος ελέγχου». Πρόκειται για ένα γνώρισμα που προσδιορίζει την έκταση στην οποία κάθε άνθρωπος πιστεύει ότι μπορεί με τις δικές του πράξεις να επηρεάσει τα γεγονότα της ζωής του. Τα άτομα που θεωρούν ότι ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους ανήκουν στην κατηγορία του «εσωτερικού τόπου ελέγχου», ενώ όσοι αισθάνονται ότι δεν ελέγχουν τα γεγονότα ανήκουν στον «εξωτερικό τόπο ελέγχου».

Τα συμπεράσματα της έρευνας στηρίχτηκαν σε ένα δείγμα 7.500 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν σε παλαιότερη μεγάλη μελέτη, στόχος της οποίας ήταν η μελέτη της κατάστασης της υγείας ομάδας Βρετανών που γεννήθηκαν το 1970. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εθελοντές σε δυο φάσεις, στην ηλικία των 10 και 30 ετών.

Στην ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που ήταν σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπολογίζεται με ακρίβεια ο τόπος ελέγχου – για παράδειγμα, οι επιστήμονες ρωτούσαν τα παιδιά κατά πόσο πιστεύουν ότι οι καλοί βαθμοί είναι θέμα τύχης και πόσο συχνά αισθάνονταν ότι δεν υπάρχει λόγος να επιχειρήσουν κάτι γιατί τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα- ενώ στην ηλικία των 30 ετών εξετάστηκε η σωματική και ψυχολογική υγεία των συμμετεχόντων.

Στην μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους εθελοντές ανήκαν στην κατηγορία του εσωτερικού τόπου ελέγχου όταν ήταν στην ηλικία των 10 ετών, είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή να έχουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικού στρες στην ηλικία των 30 ετών. Τα συμπεράσματα αυτά μάλιστα ίσχυαν ακόμη και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες, όπως τον δείκτη ευφυΐας (IQ) στην παιδική ηλικία, την μόρφωση και το οικογενειακό εισόδημα.

«Μια εξήγηση του γεγονότος ότι τα παιδιά με εσωτερικό τόπο ελέγχου είναι περισσότερο υγιείς ως ενήλικες πιθανώς να είναι το ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αναφορικά με την ικανότητα να επηρεάσουν τα γεγονότα της ζωή τους μέσα από τις δικές τους τις πράξεις. Ενδεχομένως να έχουν και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, γεγονός που τα ενθαρρύνει να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Catharine R. Gale.

Συχνά, ο τόπος ελέγχου θεωρείται ως ένα εκ φύσεως «συστατικό» της ανθρώπινης προσωπικότητας, ωστόσο η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι υπάρχουν αποδείξεις πως σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή του παίζουν οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. «Οι γονείς που ενθαρρύνουν την ιδέα της ανεξαρτησίας και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ των πράξεων και των συνεπειών τους, τείνουν να έχουν παιδιά με εσωτερικό τόπο ελέγχου», αναφέρει η δρ. Catharine R. Gale.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού της Ψυχοσωματικής Ιατρικής (Journal Psychosomatic Medicine).

ΠΗΓΗ: Reuters, Journal Psychosomatic Medicine
avatar
PYLH

Αριθμός μηνυμάτων : 58
Registration date : 02/04/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης